Pisano

Obitelj Pisano pripada u svega par obiteljskih gospodarstava iz Urugvaja koja njeguju tradiciju "osobnog" pristupa kultiviranja vina. Vinogradi se prostiru na    ilovastim i vapnenačkim tlima u blizini zaljeva Rio de la Plata, 25km sjeverno od Montevidea, na 34°južne paralele, pod snažnim utjecajem sunčane ali istodobno i prohladne klime s Atlantika. Obitelj Pisano njeguje i ručno bere grožđe sa 75 hektara niskoprinosnih sorti kao što su TANNAT, CABERNETSAUVIGNON, MERLOT, ali tu su još i CHARDONNAY, SAUVIGNONBLANC i GEWÜRTZTRAMINER. U ograničenim količinama uzgaja se i SANGIOVESE i MOSCATTOGIALLO. Ruke obitelji njeguju grožđe i trsove, odbacujući višak grožđa u prerodnim godinama, skidajući lišće da bi grozdovi bili bolje izloženi suncu i bolje dozrijevali ... Berba počinje tek kada su grozdovi savršeno zreli, obično oko 10. veljače kad dozrijevaju prve sorte, i traje sve do početka travnja.

Oprema u podrumu namjerno je tradicionalna i jednostavna, radi očuvanja jednostavnosti proizvodnje nasuprot pretjeranoj složenosti i izvještačenosti. Obitelj se pouzdaje u vinarstvo na prirodan način, minimalnu upotrebu sumporenja i tehnoloških zahvata. Najveći spremnik je od 20.000L, ali u normalnim situacijama fermentacija se odvija u tankovima od 10.000L. Svaki tank je opremljen sustavom hlađenja mošta hladnom vodom što omogućava očuvanje voćnih aroma i okusa. "Pisano" vjeruje uporabi novih hrastovih bačvi samo ukoliko je potrebno naglasiti i nadopuniti prirodni karakter sorte, a pritom se nastoji ne izgubiti delikatna voćna aroma svake pojedine sorte. Punjenje i čepljenje obavlja se ručno na malim punilicama, pod stalnim nadzorom i kontrolom kvalitete. Svaka boca odležava najmanje šest mjeseci prije etiketiranja i pakiranja. Godišnje se proizvede samo 200.000 prvoklasnih butelja, a obitelj "Pisano" za njih prima brojna domaća i inozemna priznanja.

Tradicija uzgoja vinove loze u obitelji Pisano traje preko tristo godina, s počecima u staroj postojbini Italiji. Vinogradarstvo u Urugvaju počinje 1870., kada iz Italije dolazi Francesco Pisano i započinje urugvajski dio povijesti obitelji. Prava vinarska povijest počinje 1914. godine kada Don Cesare Pisano, sin Francescov, sadi prve vinograde u regiji Progreso, cca. 25km sjeverno od Montevidea. Deset godina poslije proizvodi prvo vina, sa iskustvom i znanjem koje mu je prenio otac pradomovine Lugurije.

Danas je obitelj Pisano jedan od najcjenjenijih proizvođača vina u Urugvaju. Proizvode vina izrazito voćnog karaktera namijenjena kupcima koji su zadovoljni samo s najboljim vinima.