Sand Pedro

Vinarija San Pedro je jedna od najvećih i najstarijih vinarija Čilea. Počeci Vinarije San Pedro sežu u 1865., kada su braća Bonifacio i Jose Gregorio Corea osnovali San Pedro na zemlji koja je u početku pripadala njihovim precima, čije su prve plantaže bile zasađene još tamo daleke 1701., u periodu kolonizacije.

U početku je zemlja bila kultivirana sa lokalno uzgojenim sortama, no te su brzo bile zamijenjene plemenitim sortama kao što su Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc i Merlot, koje su braća Corea prenijeli iz Francuske.

Izvozno orijentirana politika prema vanjskim tržištima počela je 1940., sa pošiljkama u Sjedinjene američke države, Kanadu, Francusku, Njemačku i Japan. Bila su to neponovljiva vremena izvoza kada je Vinarija San Pedro izvezla najveću količinu vina u to doba : 10,7 milijuna litara otpremljeno je rinfuzno u Francusku.

Danas Vinarija San Pedro prodaje i distribuira vina u većinu zemalja u Europi, Aziji, Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi, što u svemu predstavlja preko 60 zemalja u svijetu.

Od 1994. Vinarija San Pedro je u vlasništvu Companie Cerveceria Unidas (CCU), najveće pivovare u Čileu, čiji je pak vlasnik obitelj Lukšić, porijeklom sa Brača.

Vina proizvedena u Vinariji San Pedro mogu izraziti karakter čileanskih vina u svakom od proizvoda: velika voćnost, snažne odlike sorte te konačno rafinirano dozrijevanje kroz vrijeme. To se moglo postići zbog čileanskog stogodišnjeg iskustva u proizvodnji vina. Vina San Pedro zadržavaju sve prirodne karakteristike grožđa, ali su istodobno i vrhunska u svojoj profinjenosti. Visokoj kvaliteti vina naročito pogoduju klimatske karakteristike (odsustvo bolesti vinove loze) te zemljopisni položaj Čilea: na sjeveru je pustinja Atacama, na jugu je led Antarktika, na istoku su Ande, a na zapadu je Pacifički ocean.